d’r Koempel

2008-2009

Je kunt nacompetitie spelen om handhaving te bewerkstelligen en hier helemaal geen zin in

hebben, of dezelfde nacompetitie spelen en dolblij zijn dat je hem überhaupt gehaald hebt. Roda

JC valt in het seizoen 2008-2009 duidelijk in die laatste categorie. Het behalen van de nacom-

petitie voelt in 2009 als een zege na de miraculeuze ontsnapping op de laatste speeldag in de

Kuip (2-3 winst). We hoeven alleen maar ‘even’ met FC Dordrecht en SC Cambuur af te rekenen en

de handhaving is definitief.

Tegen de Dordtenaren blijkt dan ook dat de opdracht om de nacompetitie te winnen geen

sinecure is. In Dordrecht komt Roda met 1-1 goed weg en thuis wordt een benauwde 1-0 zege

geboekt. De finaletegenstander Cambuur zal Roda nog meer in de problemen brengen. In Leeu-

warden wordt de heenwedstrijd met het nodige geluk met 0-0 gelijkgespeeld. In de return

eindigt de wedstrijd na een rode kaart voor Meeuwis en een rode kaart voor een Cambuur speler

uiteindelijk in 1-1.

Een gelijkspel betekende in 2009 het spelen van een 3e en beslissende wedstrijd. In Leeuwarden

is de wedstrijd zo mogelijk nog spannender dan enkele dagen eerder in Kerkrade. Pas 5 minuten

voor tijd voorkomt Boldiszar Bodor degradatie door de gelijkmaker (1-1) aan te tekenen. In de

verlenging komt Roda vervolgens op voorsprong, maar de arbitrage verdeelt het onrecht gelijk,

want in de 119e minuut krijgt Cambuur een onterechte penalty: 2-2. De daaropvolgende straf-

schoppenserie overtreft qua spanning en emotie alle eerdere strafschoppenseries van Roda bij

elkaar, die in Milaan inclusief. De ontlading na de beslissende redding van Bram Castro is gigan-

tisch. En.. Het betekent de eerste gewonnen nacompetitie in Roda’s historie..!